I Malcolm Gladwells bog Blink lærte jeg om at vurdere værdien og autenciteten af noget i løbet af et splitsekund. I denne artikel kigger jeg nærmere på dette fænomen, og ud fra Blink-tankegangen fortæller jeg, hvorfor det kan være til din fordel, at fjerne indhold fra dit CV og din ansøgning, når du skal søge jobs som nyuddannet.

“Perfection is achieved, not when there is nothing more to add, but when there is nothing left to take away.”
 ANTOINE DE SAINT-EXUPÉRY

Hvad er det første, du lægger mærke til, når du går ind i en Apple-butik? Udover at være uhyggeligt stilrent, så er butikken spækket med tomhed. Der er meget få produkter i Apples butikker i forhold til mange andre butikker. De få produkter, der er i butikken, er til gengæld de helt rigtige til dem, der køber Apple-produkter. Der ville ikke være den samme fornemmelse af eksklusivitet, hvis det mindede om en Apple merchandise butik med kopper, hatte, kuglepenne og alt muligt andet ligegyldigt ragelse. Desværre er det modsatte en tendens, jeg har set på CV’er hos nyuddannede, der fyldes op med… fyld. Dit CV bør kun indeholde det, som arbejdsgiveren er interesseret i – hvad der giver værdi for virksomheden i den stilling, du søger. Alt andet… FLUSH!

JO MERE DU VED, JO BEDRE BESLUTNINGER TROR DU, AT DU TAGER

Jo mere viden, jo mere byrde Nyuddannede især, som har ingen eller meget lidt erfaring, overkompenserer deres CV med nytteløs information. Desværre ender det med at svække et CV, fordi det bliver for tydeligt, at man har prøvet at fylde på for at undgå, at det ser bart ud. Dette oplevede jeg selv, da jeg skulle ansætte nye medarbejdere til den afdeling, jeg var leder for. Her er nogle eksempler:

Enkelte ansøgere inkluderede, at de havde kørekort og beskrev, hvilke opgaver de havde skrevet på studiet. Men hverken kørekort eller de opgaver, de henviste til, var relevante kompetencer eller viden, der var nødvendig for den stilling, de søgte. Den ekstra information forstyrrede og trak deres chance for at komme til samtale ned, fordi den udviste manglende forståelse for stillingens behov.

Du kender det fra musikken, hvor et album med ti gode sange bliver vurderet bedre end det samme album med 15 sange, hvoraf ti af disse er gode sange, men de øvrige tre er middelmådige og to af dem er dårlige.

Skær alt overflødigt fyld i forhold til stillingen væk. Ellers kommer det til at ligne min mikrobølgeovn, hvor der er ni ud af ti funktioner, jeg ikke bruger.

DIT CV BLIVER STÆRKERE, NÅR DU SKÆRER FYLDET VÆK

Nyuddannede, der ikke har meget eller nogen erfaring, overkompenserer ofte CV’et med nytteløs information. Desværre ender informationen med at svække CV’et, fordi det bliver for tydeligt, at man har prøvet at fylde på.

I nedenstående er et eksempel på unødvendig information, som jeg har oplevet, da jeg skulle ansætte en medarbejder til min afdeling:

Enkelte ansøgere inkluderede i deres CV, at de havde kørekort, hvorimod andre ansøgere beskrev, hvilke opgaver de tidligere havde skrevet på studiet. Væsentligt er, at hverken informationen om kørekortet eller opgaverne var relevante kompetencer i forhold til den stilling, de søgte. Den ekstra information forstyrrede og forringede derimod chancen for at blive indkaldt til en samtale, idet informationen udviste en manglende forståelse for behovet beskrevet i stillingen.

Det er derfor vigtigt at skære overflødigt fyld væk, da det ellers kommer til at ligne min mikrobølgeovn, hvor jeg ikke bruger 9 ud af 10 funktioner. Knapperne på billedet, der er markeret med rødt, har jeg prøvet uden at opleve bedre eller dårligere resultater. Så hvorfor er knapperne der?

UNDGÅ AT UDFYLDE ET BIKSEMADS-CV I SIDSTE ØJEBLIK

Forestil dig, at dine forældre kommer på besøg til aftensmad i dag om 30 minutter, og du er først lige kommet i tanke om det. Du kan ikke nå at handle ind, så du kigger febrilsk i køkkenet og ser, hvad du kan bikse sammen. Resultatet bliver, som forventet, et sammenblandet måltid, der tydeligvis hverken er planlagt, velovervejet, eller tager højde for, hvad dine forældre godt kan lide. Det var baseret på, hvad du havde i køkkenet.

Ovenstående er karikeret, men ikke desto mindre er det lidt den samme tilgang, mange færdiguddannede og specialestuderende bruger, når de opbygger deres CV. De finder ud af, at de snart skal i gang med at søge jobs, og indser, at de mangler en masse på deres CV for at fremstå som et godt match for virksomhederne. Så de bliver kreative. Resultatet bliver, hvad jeg kalder et biksemads-CV.

Du har måske hørt det kinesiske ordsprog: “Det bedste tidspunkt at plante et træ var for 20 år siden. Det næstbedste tidspunkt er i dag”. Ordsproget kan også bruges i forbindelse med opbygning af et CV. Det bedste tidspunkt at begynde at opbygge et CV er i starten af din uddannelse. Det næstbedste tidspunkt, hvor du i øvrigt skal søge i overhalingsbanen, er LIGE NU.

Det tager mere end to år at få to års erfaring. Det tager også længere tid at bevise, at man har haft interesse for en branche eller virksomhed over længere tid. Et CV skal passes som en sovs, der kræver konstant opmærksomhed. Det er den eneste måde, du kan få det gjort stærkt nok til, at du kan tillade dig at fjerne indhold fra det, så din profil fremstår stærkere.

Et sidste øjebliks CV virker og fremstår også ret tydeligt for en HR-medarbejder som et forsøg på at samle og udfylde et CV. Og ligesom med maden til dine forældre ender dit CV med at bære tydeligt præg af, at det hverken er planlagt, velovervejet, eller tager højde for, hvad din potentielle arbejdsgiver efterspørger til den stilling, du søger. Og de opdager det hurtigere, end du kan nå at blinke med øjnene, for det er, hvad de er trænet til.

Start med at opbygge dit CV i dag. Ligesom et træ skal det have tid til at vokse og gro rødder, inden det kan blive stærkt.

Anbefalet læsning

Læs kapitel 15 i Daniel Kahnemans bog “At tænke – Hurtigt og langsomt”, hvis du er interesseret i at lære mere om “less is more”. Hele bogen er, hvad jeg mener, et must-read for alle, der læser på en videregående uddannelse. Det, du lærer fra bogen, kan du bruge hver dag, hele livet, når du træffer beslutninger, eller når du tror, du har det rette svar.

Læs kapitel 5 i Malcolm Gladwells bog “Blink”, hvis du er interesseret i at læse eksempler på mennesker, der træffer beslutninger ud fra indbildske forudsætninger for succes, og andre ud fra en mavefornemmelse. Bogen kan, ligesom alle Malcolm Gladwells bøger, varmt anbefales.

((De to fantastiske skulpturer er lavet af skultøren Victor Hugo Yañez Piña fra Mexico.))