Er du træt af, at du ikke selv kunne finde på en fed illustration til forsiden af din rapport, samt af ikke at kende nogen, der kunne hjælpe dig?

Du har som studerende adgang til alle mulige dygtige folk over hele kloden, der kan få dine rapporter til at se dobbelt så professionelle ud, uden at det koster dig en formue.

Der er især tre områder, der er helt åbenlyse:

 • Research
 • Lave illustrationer og andet grafik
 • Korrekturlæsning og gennemlæsning

Det kan du læse mere om i blogindlægget:
Hvorfor du skal hyre en freelancer der er skrevet i forlængelse af dette indlæg.

I ovenstående blogindlæg forklarer jeg, hvorfor studerende bør bruge online freelancere, så meget de kan, mens de studerer.

I dette blogindlæg vil du lære hvordan.

For at give dig det bedst mulige indblik i, hvordan du kan bruge online freelancere til studiet, får du her en komplet guide til at bruge Fiverr.

Det er den freelance-platform, jeg synes er bedst at starte med.

Den nok største platform hedder Upwork. UpWork (affiliate link) er som regel til større opgaver. Fiverr, derimod, er tæt på at være den perfekte hjemmeside til at lære at bruge online freelancere.

DET KOSTER IKKE MEGET, OG DET ER SJOVT OG LÆRERIGT

For at give dig en god start får du her et link, der giver dig op til 100 dollars gratis, så du trygt kan afprøve det at hyre en freelancer, uden at det koster dig noget..

Der er tæt på ingen grænser for, hvad du kan bestille en online freelancer til at gøre for dig.

Her kan du se en Studiebooster-promovideo, jeg fik lavet for 10 dollars fra Fiverr. Han fik bare mit logo, og smed det ind i sin maskine. Det har taget ham under 2 minutter at lave, efter han lave forarbejdet.

Mit Studiebooster logo fik jeg også smidt i nakken for ingen penge.

Jeg bad også en designer om at finde på idéer til logoer. Det eneste, han fik, var et logo, der havde de samme firkanter som på det midterste billede til venstre, samt en farvekode.

Han leverede seks forskellige logoer, hvor jeg endte med at vælge et af hans. Det kostede mig fe

Studiebooster logoer

Når du hyrer online freelancere, så får du oftest, hvad du betaler for. Men den store konkurrence gør, at du får stadig mere og mere for dine penge.

 

Sådan bruger du Fiverr til at hyre online freelancere

Lav en profil med enten din Facebook, Google eller e-mail, akkurat som du har prøvet tusind gange før.

Når du gjort det, kommer du ind på Fiverr.com.

Da din profil er spritny, vil Fiverr anbefale dig tilfældige servicer og freelancere, der nok ikke er relevante for dig.

Det skyldes ganske enkelt, at Fiverr endnu ikke har nogen data på, hvad du har ledt efter, ligesom når du første gang bruger Netflix eller Spotify og bliver anbefalet film og musik, du aldrig vil se eller lytte til.

Det hele er heldigvis meget intuitivt, så du nemt kan finde enten en korrekturlæser, grafiker eller noget helt tredje i topmenuen.

Kør musen over de forskellige kategorier og se, hvilke underkategorier du kan hyre folk til.

Brug en time på at finde ud af, hvad du kan få lavet derinde. Du vil blive overrasket over, hvor mange servicer der udbydes til blot fem dollars. (Seks dollars, hvis vi skal være korrekte, da Fiverr lægger et gebyr oveni.

Hvordan vælger jeg den rette freelancer på Fiverr?

For at gøre det så simpelt som muligt skal du i begyndelsen blot lægge mærke til følgende punkter, som jeg har markeret med tal.

Freelancere til studielivet

1 – Service, der udbydes. Summen 71 angiver antallet af kommentarer, du kan læse. Derudover er der to andre opgaver, der skal løses, før freelanceren kan løse din opgave. Dette er kun relevant at lægge mærke til, hvis du skal have noget udført inden for kort tid.

2 – Det er normalt, at freelanceren har forskellige pakker til forskellige priser. Vælg den løsning, der er den rette for dig. Men prøv dig frem med andet end den billigste løsning.

3 – Du kan bladre imellem Basic, Standard og Premium og se, hvad der inkluderes.
Med grafik er forskellene, om produktet er i sort-hvid eller farver, om du får originalfilen, og om du må bruge den kommercielt.
Hvis du kun skal bruge grafikken til dine opgaver, behøver du ikke betale for kommerciel brug.

4 – Eksempler på freelancerens arbejde og uddrag ligger under portfolio. Det er her, jeg kan se, om der er et match mellem, hvad jeg skal bruge, og hvad freelanceren kan, eller den stil, freelanceren udbyder.

5 – Det samlede antal kunder og den karakter, freelanceren har fået. Alt under 4,5 kigger jeg ikke på, da udvalget er så stort, at jeg lige så godt kan vælge en freelancer med en høj karakter.

En negativ karakter kan både skyldes forsinket levering – hvilket ofte forekommer – manglende kommunikation eller et mismatch mellem købers forventninger og det leverede produkt.

En gang imellem er det køber, der er unfair og investerer i en standardpakke, men forventer premium-service.

Under compare packages kan du også se, hvad der indgår i de forskellige pakker.

Stil spørgsmål til freelanceren, inden du hyrer

Du skal ikke overkomplicere dit valg eller hele processen.

Det er det samme, som hvis du går ind i en tegnestue og taler med en illustrator og hører, om der kan laves noget for dig, inden du hyrer vedkommende. Fiverr er blot online.

Bemærk: Lad være med at bestille, inden du har kommunikeret med din freelancer. Send en forespørgsel først, hvor du siger, at vedkommende synes at være et godt match til dig. Du beskriver, hvad du gerne vil have, og hører, hvad det vil koste.

Du kan risikere, at det, du efterspørger, enten er lidt dyrere eller billigere end de forskellige pakker. Er det tilfældet, vil freelanceren komme med en tilpasset pris og sende et link med et tilbud til dig.

Jeg vil på det kraftigste anbefale, at du ikke shopper rundt efter tilbud, uden i det mindste at være ærlig over for freelancerne om netop det: at du shopper rundt.

Du vil blive udpeget som en køber, der ikke tager det seriøst, og med tiden vil freelancere ikke arbejde for dig.

Hvordan betaler jeg på Fiverr?

Ligesom alle andre steder: betalingskort som VISA eller MasterCard eller via en PayPal-konto.

Der er ikke noget hokuspokus der.

Jeg har hørt, at Fiverr bare er for sjov, og at du ikke kan finde gode freelancere

Det var til dels sandt i starten. Men Fiverr har udviklet sig og tilbyder nu en pro-udgave, hvor freelancere koster både hundred- og tusindvis af dollars.

Det skal dog ikke skræmme dig væk.

Det primære formål med denne artikel er ikke at sikre, at du finder de rette online freelancere lige med det samme. Det er at få dig til at opbygge et kendskab til og en tryghed ved at bruge online freelancere og hjemmesider som Fiverr.

Når du først opdager, hvor stærk en muskel det kan være at bruge online freelancere, åbner der sig en helt ny verden for dig.

Hvis du er interesseret i at finde ud af, hvilke øvrige anvendelsesmuligheder der er, så læs denne artikel om, hvorvidt Fiverr er pengene værd, og hvad det også kan bruges til.

Hvad hvis jeg får noget, som jeg ikke er tilfreds med?

Det gjorde jeg med headerbilledet til denne artikel. Nedenunder kan du se første udkast jeg fik.

Studiebooster simpsons

Jeg skrev:

Hi,
Thanks for the illustration.
To be frank, it doesn’t look like me.
I’ve enclosed another photo, which I hope will be better for you .

I think the eyebrows and beard too thick.
The eyes are good
Plese let me know if you need something more specific or a photo of me from a different angle.

Kind regards,

Christian Jespersen

Nøjagtig som du ville gøre, hvis du har købt et produkt i en fysisk butik, som du er utilfreds med.

Her kommer den vigtigste regel, inden du tager fat i en freelancer fordi han/hun ikke har leveret.

Tjek lige, at det ikke din beskrivelse, der er uklar.

Læs din beskrivelse af, hvad du efterspørger, i forhold til den pakke, du har bestilt.

Stemmer din beskrivelse af, hvad du ønsker, overens med, hvad du har i tankerne?

Hvis den gør, så tag en dialog med freelanceren, og forklar, at det afleverede ikke er helt, som du ønsker.

Af den årsag skal du altid vælge freelancere, der tilbyder adskillige rettelser (revisions). Det giver dig muligheden for at sende retten tilbage, hvis kødet ikke er gennemstegt nok, så at sige.

Det dyreste, der findes for en online freelancer, er en negativ karakter.

De vil gå igennem ild, vand og alverdens anklager for, at du giver dem en positiv karakter

Det betyder selvfølgelig ikke, at du i en uendelighed skal bede en freelancer lave minimale ændringer på et design og udnytte deres ønske om at få en femstjernet karakter.

Min erfaring er, at den ekstra tid, jeg bruger på at forklare noget, er godt givet ud i den anden ende, så jeg undgår at skulle bede om rettelser. Det er en mål to gange, sav én gang-mentalitet.

Det øger også chancen for, at du får, hvad du vil have, i første omgang.

HVORDAN HYRER JEG BEDST EN FREELANCER?

“The bitterness of low quality remains long after the sweetness of low price is forgotten”

Benjamin Franklin

Jeg har følgende tommelfingerregler, når jeg hyrer freelancere:

 • Lad være med at vælge den billigste, hvis opgaven, du skal have løst, er krævende. Generelt: Lad være med at vælge den billigste. Du ender måske med et resultat, du ikke er glad for, og bliver muligvis også skræmt fra at bruge online freelancere i fremtiden.
 • Vælg en online freelancer, som tidligere har udført en opgave lig eller lignende den, du skal have løst.
 • Lad være med at vælge freelancere, som ikke har nogen erfaring. Det er en snobbet, men nødvendig tilgang, indtil du får mere erfaring med at bruge online freelancere.
 • Drop alle fordomme. Der er dygtige og kvalificerede online freelancere af enhver etnicitet, køn og religiøs overbevisning.
 • Tag ejerskab for skylden, hvis du ikke får, hvad du har bedt om. Det er i 99 % af tilfældene dig, der har kommunikeret uklart om, hvad du ønsker – ikke freelanceren, der er fatsvag.
 • Brug freelancere ofte. Jeg tror og håber, at rekruttering af online freelancere fremover bliver en kompetence, som virksomheder vil efterlyse.
 • Vær høflig – uanset hvad. Hvis din freelancer har sendt noget bras, så se først på din opgavebeskrivelse til freelanceren. Hvis der ikke er noget galt der, så tjek igen. Derefter skal du ikke forklare, hvad der er galt, men hvad du gerne vil have. Og forklar, hvad det er, freelanceren mangler at gøre, før du er tilfreds.
 • Lad være med at få freelanceren til at tabe ansigt, men se det manglende resultat som et grundet i et manglende match mellem dig og freelanceren. Ryk derefter videre til den næste – med den nye erfaring i baghovedet.

Sørg for at gøre det så nemt for freelanceren som muligt ved at fjerne mest mulig tvivl.

Professionelle vil som oftest træffe det bedste valg for dig, hvis du vel at mærke ikke gør det for dem.

Hvis du mener, at de kan træffe et bedre valg end dig – eksempelvis med farver – så lad dem gøre det. Men vær forberedt på, at du så ikke kan brokke dig efterfølgende.

Hvordan fortæller du bedst freelanceren, hvad du vil have?

Det gør du ikke. Du viser det.

Til Studiebooster CV-manualen skulle jeg bruge en tegning, der illustrerede kontrasten mellem at være teoretisk stærk og have praktisk erfaring.

Hvem ville du vælge som guide til at lede dig igennem en jungle fyldt med farlige dyr?

Dertil tænkte jeg på en nørdet studerende, der holdt en masse bøger … og Rambo.

Jeg brugte derefter fem minutter på at lave dette mesterværk i Paint.

Billederne fandt jeg online i løbet af ingen tid.

To dage senere fik jeg denne tegning, der kostede mig 14 dollars.

Rambo Student Studiebooster

Tegningen er på ingen måde et mesterværk, men er langt bedre end min. Samtidig illustrerer den min pointe til en pris af under 80 kr.

Din underviser vil synes, at det er sjovt, og bedre kunne forstå din pointe.

Derudover er det berigende at kunne se sine visuelle idéer realiseret, når ens egne tegnekompetencer er pivringe.

Igen: Lad være med at se det som udgifter, men som praktisk erfaring.

Du lærer at samarbejde med specialister inden for andre fag, som muligvis kommer fra en helt anden kultur, og som helt sikkert besidder andre færdigheder end din egne.

Lyder det som en kompetence, der kunne indgå i et jobopslag?

Hvordan giver du feedback til online freelancere?

Første regel: Lad være med at være en røv.

Start med at fremhæve det positive, freelanceren har lavet.

Kom derefter med konstruktiv kritik (wow, du må være træt af at høre det råd!), og sig, at du godt kan forstå, hvorfor freelanceren har valgt den og den løsning, men at du faktisk ville foretrække X løsning.

Derefter spørger du, om det vil være muligt at ændre nogle ting. Og her skal du være specifik.

Hej Freelancer

Tusind tak for det fremsendte.

Jeg er vild med skyggerne, du har lavet.

Jeg kunne dog godt tænke mig, at farverne på det forreste ord var lidt lysere, samt at bogstaverne evt. var lidt større.

Derudover vil jeg høre, om du kan tilføje nogle flere skyer i baggrunden.

Ellers synes jeg, at det ser fint ud.

Jeg ser frem til at se den nye version.

Slut af med noget positivt, og sig, at du ser frem til at se ændringerne. Og giv evt. ros for den hurtige kommunikation og villigheden til at samarbejde.

Det kan lyde overpædagogisk, men er nødvendigt for at neutralisere evt. kulturelle forskelle.

Dermed regel nummer to: Lad være med at bruge sarkasme, dansk humor, ironi, samt at være plat og lignende.

Der må på ingen måde være noget tvetydigt i din kommunikation. Det er dig, der kommer til at stå som bussemand/bussekvinde, hvis du kommunikerer dårligt.

Men du lærer hurtigt, hvordan du kan blive bedre.

En af de bedste bøger til at lære, hvordan du bruger online freelancing, er også en af mine absolutte favoritbøger: Four Hour Work Week.

Bogen favner bredt og handler om mere end brugen af online freelancere.

Det, du skal bruge, er bogens tredje del, ”A is for Automation”. Men hvis du køber bogen, så læs alle kapitlerne. Du kommer ikke til at fortryde det.

Konklusion

Denne guide var en opfølger til min blogpost om, hvorfor du som studerende skal bruge online freelancere. Jeg er fuldt klar over, at det ikke er gratis, og at du som studerende ikke har mange penge. Men som jeg skriver i det andet blogindlæg, giver freelancere dig i nogle tilfælde mere tid, så du kan arbejde mere.

Jeg håber, at denne guide gav et indblik i, hvor harmløst og nemt det er at hyre dygtige folk fra hele verden til at udføre opgaver, hvor du selv mangler kompetencerne.

Og jeg håber, du vil kaste dig ud i at hyre en freelancer ved at bruge –> dette link <–, der giver dig op til 100 dollars at bruge på Fiverr. Hvor meget du præcist får, kan jeg ikke stille garantier om. Men prøv det. Det er pisse sjovt, og virkelig noget man lærer meget af. Og del gerne dine erfaringer og resultater. Jeg vil elske at se, hvad du har fået lavet.

Hvad har irriteret dig mest, at du ikke har kunnet gøre som studerende, og hvad har du særligt ønsket, at du kunne få en anden til at gøre for dig?