When people prattle on about needing to find their ‘life’s purpose,’ what they really mean is that it’s no longer clear to them what matters, what is a worthy use of their limited time here on earth … They are struggling to see what the before/after of lives should be.”

Citatet er fra bogen “Everything is Fucked,” der er skrevet af Mark Manson. I denne artikel deler jeg mine personlige erfaringer og tanker om at finde sit livs kald og hvorfor det er særligt svært at finde i studietiden.

Min første dag på kloden var anderledes end mange andres. Jeg kom til verden med et hoved, der var godt og vel 50% større end normen. Jeg var født med hydrocephalus, der er navngivet efter to græske ord: hydro og cephalus. Hydro betyder vand og cephalus betyder hoved. Hydrocephalus er, når væsken fra hjernen ikke videreføres gennem systemet og ned i kroppen. Konsekvensen er, at vandet ophober sig i hovedet, hvilket ender med at trykke på hjernen, hvilket naturligvis er skadeligt.

Det store tryk, som vandet skaber inde i hovedet, giver med tiden en svær hovedpine. Denne hovedpine kan medføre en hjerneskade, som i værste tilfælde kan resultere i døden. Det betyder, at da jeg blev født på Roskilde Sygehus, blev jeg hastetransporteret med en ambulance til Rigshospitalet for at blive opereret. Jeg tilbragte de første måneder af mit liv på hospitalet i selskab med mine meget bekymrede forældre, der var usikre i forhold til, hvordan mit liv ville udvikle sig. Jeg kan naturligvis ikke huske noget.

Heldigvis var jeg i hænderne på nogle fremragende læger og sygeplejersker. Jeg blev opereret i en alder af et par timer, hvilket medførte, at jeg i dag kan leve et fuldstændigt normalt liv.

Der er især en mand, hvis uventede og pludselige karrierefokus jeg kan takke. Jeg håber, at hans historie kan give dig en tryghed i forhold til, at du ikke skal stresse over, at du ikke har fundet dit kald. Normen er, at man leder efter sit kald, når man studerer. Dog er det vigtigt at pointere, at det ikke automatisk bliver afklaret i løbet af din studietid eller når du færdiggør din uddannelse.

Det er langt fra kun dig, der føler, at du er faret vild i en jungle af karrieremuligheder. Det bedste du kan gøre, er dog at være klar over, at dit formål kan præsentere sig i alle former, når som helst.

Reddet af en hydraulikingeniør, der fandt sit kald ved et trafikuheld

Årsagen til, at jeg er i live i dag, skyldes primært en mand ved navn Roald Dahl. Dahl fandt sit kald i livet ved et trafikuheld. Dahls søn blev påkørt af en taxa i 1960, hvor sønnen efterfølgende udviklede lidelsen hydrocephalus. I dag bruger man den samme behandling for hydrocephalus, som man gjorde dengang. Kort fortalt, så anvender man en ventil, der sikrer, at vandet fra hovedet kan komme videre i kroppen til blæren. Ventilen kaldes også for en shunt. Det kan sammenlignes med en slange fra en vaskemaskine, som er forbundet til et afløb – et menneskeligt afløb i dette tilfælde. Det blev kaldt Wade-Dahl-Till ventil.

Den blev udskiftet og alt var god, undtagen en lidt mystisk frisure.

Aret længere foran har jeg haft lige siden jeg var 10.

Og det ar, skulle det vise sig, skulle få en tvilling på det modsatte side af hovedet. Fordi jeg kunne ikke nøjes med én operation. Jeg skulle faktisk igennem seks operationer. Alle under fuld narkose, og fem af dem var i hovedet.

Jeg skal nok spare dig for følgende billeder, da dette er et billede efter den første af de seks operationer, og var den absolut mindste.

Hvorfor er denne ked-af smilende historie relevant for dit valg af første job?

Tilbage til hvordan Dahl fandt sit kald og jobstilling. Det har noget at gøre med, at den eksisterende version ikke var god nok. Noget, som du måske forstår bedre nu, jeg er glad for, at han prøvede at løse. Så hvad var problemet?

Problemet på daværende tidspunkt var, at den tidlige version af shunten ikke virkede optimalt. Shunten skulle sikre, at vandet fra hovedet blev videreført til kroppen. Den tidlige version af shunten gjorde dog, at vandet ikke kom væk fra hovedet, hvilket resulterede i en voldsom hovedpine. Hovedpinen medførte en risiko for at blive blind, som senere kunne kræve en kirurgisk indlæggelse for at blive udredet. Det var på ingen måde optimalt, men det var den bedste løsning, der eksisterede på daværende tidspunkt. Når man ikke kender til en verden med en bedre løsning, så må man være tilfreds med, hvad man har. Dette var dog ikke godt nok til Dahls søn, hvorfor Dahl selv fandt på en løsning, da ingen havde planer om at finde på en erstatning til den eksisterende løsning.

Post traumatisk vækst finder kaldet

Dahl blev ramt af posttraumatisk vækst. Posttraumatisk vækst kendetegnes ved, at individer finder styrke og vækst som følge af en traumatisk oplevelse. Du kender sikkert til flere kendte personer, der fandt modet, styrken og viljen til at kæmpe endnu hårdere.

Dahl brugte sin posttraumatiske vækst til at opfinde en bedre løsning til sin søn – samt alle andre med samme tilstand. Dahl tog en problemfokuseret tilgang sammen med hydraulik-ingeniøren Stanley Wade og neurokirurgen Kenneth Till.

Det var ikke en livslang drøm for Dahl. Det var ikke noget, som han havde kastet sig ud i, hvis det ikke var for hans søns trafikuheld. Det skete bare. Det kunne hverken forudsiges eller undgås.

Herrernes nyudviklede shunt fik navnet: Wade-Dahl-Till shunt. I dag er denne opfindelse med til at holde mig og millioner af andre mennesker i live. Shunten øger vores livskvalitet på en måde, som jeg hverken kan forstå eller forklare.

Den nye shunt havde formentlig ikke eksisteret i dag, hvis Dahls søn havde brugt ti sekunder mere på at børste sine tænder den dag eller hvis taxachaufføren havde gjort det samme.

Her kommer et spørgsmål til dig:

Tror du, at Dahl er glad for, at han faldt over sit kald som opfinder af shunten, der er hans livsværk?

Forslag til Studiebooster-logo fra en online freelancer. Jeg betalte 5 dollars for det.

Når du hyrer online freelancere, får du oftest, hvad du betaler for. Men den store konkurrence gør, at du får stadig mere og mere for dine penge.

Folk finder ikke deres kald

Folk falder over deres kald. Folk, der har fundet deres kald i livet, har i mange tilfælde fundet det i form af en ulykke, et afsavn, et problem eller en livsbegivenhed, hvor tingene ikke er gået som planlagt. Livet har kastet en kæp i hjulet, som har resulteret i en udfordring, der ikke fandtes før. Denne uventede udfordring udløser et gåpåmod i forbindelse med posttraumatisk vækst: “Jeg skal fandeme vise dem, at jeg ikke er slået ud”.

Dog er det langt fra alle mennesker, som har fundet deres kald som følge af en traumatisk oplevelse. Iværksætteri skabes for eksempel af ren nysgerrighed eller en tilfældig opdagelse af en eksisterende løsning med en forundring af, hvordan løsningen kan forbedres.

Det kan sagtens være, at der er andre end dig selv, som er kommet med en ny idé. Antallet af startup-virksomheder med produkter og services, som du ikke kender til, er i stor vækst. Der er en stor chance for, at du ikke kender til dit kalds eksistens. På baggrund af dette vil jeg derfor anbefale, at du griber jagten på dit kald anderledes an.

Jeg opdagede, at jeg var en del af en målgruppe, jeg ikke kendte til. Jeg besluttede mig for at finde en løsning til den målgruppe, som jeg tidligere var en del af – studerende på landets universiteter, der for eksempel ikke ved, hvor de vil arbejde. Det var en målgruppe, som jeg først indså eksisterede, da jeg ikke længere var en del af den.

Studiebooster var hverken planlagt eller velovervejet. Det skete, da det skete. Jeg ønskede at se, hvad Studiebooster kunne opnå, da jeg mente, at det var mit kald at hjælpe universitetsstuderende.

Jeg fandt dermed ikke mit kald i løbet af studietiden. Jeg fandt ikke mit kald i pensum eller til undervisningen. Og jeg fandt ikke mit kald, da jeg forsvarede mit speciale.

Jeg har hørt masser af historier fra færdiguddannede, der fandt en fascination i et fag fra studietiden. Dog var det først i et relevant studiejob, at de indså, hvordan faget kunne anvendes i praksis. Mit simple og ikke særlig konstruktive råd er derfor:

Stress ikke over, at du mangler afklaring om dit kald i studietiden

“Life is a continual process of arrival into who we are”
– MARIA POPOVA, grundlægger af den fantastiske blog Brain Pickings.

Det er normalt, at man ikke kender sit kald, når man starter sin karriere. Der er ikke noget galt i, at man ikke har “fundet sit kald”. Det er normen, at man skal lede efter det. Men det er vigtigt, at du ikke falder i fælden med ønsket om at starte din karriere i en populær virksomhed, fordi virksomheden føles som et sikkert og fornuftigt valg i forhold til en karrierestart. Der findes utallige interessante virksomheder, der sagtens kan være det rette sted for dig. Du kan sammenligne det med at gå på opdagelse i små gader, hvor du oplever ukendte butikker, som er fyldt med ting, du elsker. Du skal bruge din studietid på at gå på opdagelse. Du skal opsøge erhvervserfaring i forskellige typer virksomheder, således du finder ud af, hvad der bedst passer til dig.

Jeg oplevede på et tidspunkt, at en i min omgangskreds søgte et job hos en voksende IT-virksomhed. Inden hun søgte jobbet, spurgte hun min kæreste, hvad virksomheden lavede. Hun var altså interesseret i at søge et job, hvor hun hverken kendte til virksomhedens ydelser, målgrupper eller formål. Det kan sammenlignes med at tage en uddannelse, hvor man ikke ved, hvad man skal bruge uddannelsen til.

Du kan ikke forvente at blive en del af en succesfuld virksomhed, hvis du ikke forstår, hvorfor virksomheden er blevet en succes.

Lad være med at stresse over, at du ikke har fundet dit kald. Begynd derimod at lede.

Find ud af, hvad du er interesseret i på biblioteket

Kom nærmere dit kald på biblioteket Jeg skulle på et tidspunkt undersøge mulighederne for at lave gæsteblogs. Jeg var klar over, at der eksisterede flere former for magasiner, nicher og andet, som jeg ikke kendte til. Jeg stolede derfor på min egen uvidenhed i forhold til at finde flere muligheder.

Svaret fandt jeg på det lokale bibliotek. Jeg kan anbefale at vælge det største bibliotek, idet biblioteket formentlig har det største udvalg af magasiner. Lad mig uddybe:

Jeg tog ind på Københavns Hovedbibliotek, hvor jeg undersøgte, hvilke magasiner der eksisterede fra A til Å i alle kategorier. Jeg ønskede at lære mere om, hvad dedikerede mænd og kvinder skriver om. Jeg håbede, at jeg fandt noget, som potentielt kunne vække min interesse, blandt alle de områder, som jeg hverken kendte noget til eller vidste eksisterede.

Det var en fantastisk oplevelse. Det er klart noget, som jeg kan anbefale til dit formål – at komme nærmere ind på, hvad dit kald er. Den bedste måde at komme nærmere dit kald på, er ved at finde ud af, hvad dit kald formentlig kan være, selvom du ikke kender det.

Sådan bruger du biblioteket til at komme nærmere dit kald

Find ud af, hvad der interesserer dig. Gå ned på det lokale bibliotek, så du kan finde afdelingen, hvor magasinerne er. Kig på fysiske magasiner om fiskeri, IT, psykologi, helse, madlavning og så videre. Gå flere magasiner igennem og udvælg to magasiner fra hvert område, som du finder interessant.

For et optimalt resultat bør du gå hjem med mindst 20 magasiner. Du bør desuden udføre denne øvelse flere gange. Du behøver ikke at gøre det alene. Tag en ven med, så I kan fylde taskerne med magasiner sammen.

Gå hjem og læs magasinerne. Sæt dig ind i emnerne. Læs magasinerne ordentligt. Du har magasinerne i en måned, og du kan nemt forlænge lånetiden online. Du kan aftale med dig selv, at du blot skal læse et magasin om dagen. Hvis du finder et magasin, der fanger din opmærksomhed, så skal du læse et til af samme type. Det er derfor, at du skal vælge to magasiner af hver. Er du stadig interesseret efterfølgende, så er du et skridt nærmere på at finde dit kald. Undersøg branchen eller området nærmere. Hvis det er tilpas spændende, så har du nu en branche eller et område, som du kan bruge som udgangspunkt til at starte din karriere.

Dit ønske om at finde dit kald, og hvad er dit kald, ændrer sig dag til dag

“Human beings are works in progress that mistakenly think they’re finished”
– DAN GILBERT, forfatter til bogen Stumbling on Happiness.

Se Gilberts 6:36 minutters korte video nedenfor.

Gilbert, der har skrevet bogen Stumbling on Happiness, undersøger menneskelig adfærd og forestillingen om menneskets fremtidige jeg. Der er en illusion om, at mennesker ændrer sig meget lidt over tid. Mennesker tror, at nutidige beslutninger er beslutninger, som de er glade for resten af livet.

Med det i baghovedet, skal du huske på, at der for eksempel er et kæmpe marked for at få fjernet tatoveringer. Desuden findes der flere skilsmisseadvokater af en årsag.

Gilbert siger det spot on i nedenstående TED talk:

“All of us are walking around with an illusion. An illusion that history, our personal history, has come to an end. That we have just become the people we were always meant to be, and will be for the rest of our life.”

Vi ønsker, at vores job efter studiet, er noget, som vi er glade for om ti år. Vi er overbevist om, at vi vil være glade for arbejdet om ti år.

Vi er overbevist om, at vi er nået til det øjeblik, som er vores endelige destination i forhold til, hvem vi er. Den person, som vi er nu, er den person, som vi kommer til at være fremadrettet.

Forskning viser dog det stik modsatte.

Dit kald er noget andet om blot ti år Hvis du tænker over, hvem du var for fem år siden, så vil du nok være enig i, at du har forandret dig en del. Endnu mere de seneste ti år.

Spørgsmålet er: Kan du forudsige, hvem du vil være om ti år? Er der noget, der stopper dig for at udvikle dig de næste ti år, som du har gjort de seneste ti år?

Du vil sikkert tænke: nej. Du forbliver nogenlunde den samme person med de samme venner og holdninger. Det skyldes, at mennesker tror, at vi med alderen ændrer os mindre og mindre. Men du vil opdage, at du faktisk ændrer dig mere, end du tror – dette sker i løbet af hele livet.

Hvad betyder det i forhold til at finde dit kald?

Det betyder, at den person, du er i fremtiden, nok skal finde ud af, hvor du skal hen på det tidspunkt. Det kan sættes i parallel med, at du ikke er den samme person som dengang, hvor du tilmeldte dig dit studie. Du ændrer dig med tiden, og derfor vil du også være en anden person, når du er færdiguddannet.

Faret vild på vejen fra nutiden til fremtiden

Jeg tænker, at det er passende at afslutte denne blogpost med et citat fra den fremragende film Lost in Translation, med en meget ung Scarlett Johansson i hovedrollen. Filmen handler om følelsen af at være faret vild i forhold til valgene i livet. Filmen omhandler søgen efter et manglende kald.

Jeg ønsker dig al held og lykke med at søge efter dit kald. Det er en spændende rejse, fordi du ikke ved, om du er på rette vej, eller hvor du havner. Jo mere tid du bruger på at lede efter dit kald, desto mere afklaret bliver du om, hvem du er.

“The more you know who you are, and what you want, the less you let things upset you.”