70’erne havde funk.

80’erne havde glam-rock.

90’erne havde grunge og metal.

00’erne skiftede over til mere R&B.

10’erne var meget hiphop, elektronisk og dance.

Jeg er født i 80’erne og har haft en guitar, siden jeg var 10 år. Jeg har brugt uendelig mange timer på at øve, men jeg er stadig ikke nær så god til at spille guitar, som jeg gerne ville være.

De guitarister, jeg så mest op til, var Kirk Hammett fra Metallica, Adam Jones fra Tool og sågar Jacob Binzer fra D-A-D. De var dygtige guitarister, og jeg var helt pjattet med en god guitarsolo.

Guitarsoloens tid er forbi

Men i dag er der ingen soli i populærmusik. Det har der faktisk ikke været i mange år.

Interessen for at være god til et instrument er dalet. Det samme er salget af instrumenter, og en lang række af de største butikker med musikinstrumenter er gået konkurs. Hvorfor? Fordi i dag kan det meste musik, folk vil lytte til, laves på en computer. 

“This can all be done correctly with fucking minimal amount of software which is why you can have a kid make a dance hit on the laptop.”
Deadmau5, (electronic) musiker – citat taget fra introen til Masterclass with Deadmau5

I dag behøver man heller ikke længere være en dygtig sanger for at lyde som en dygtig sanger.. Autotune er blevet et instrument, så dem uden sangevner og talent også kan få en plads på hitlisterne. Hvorfor blive god til noget, når man kan bruge støttehjul, og de fleste andre også bruger støttehjul uden skam?

Sådan er det med alting. Software har drastisk forkortet tiden, det tog at opnå noget og skabe noget.

Hvad der var god grafik i computerspil for 20 år siden, bliver hånet i dag.

En moderne telefon med farveskærm bliver anset som en museumsgenstand.

Denne udvikling hænger tæt sammen med arbejdsgiveres dalende interesse for karakterer Især dem, som er generation Y eller ældre, som er vokset op i en tid, hvor det at lære at spille en guitarsolo krævede rigtig mange timers øvelse.

Du kan stadig blive ansat af en, der ikke havde en bærbar i sin studietid

Om end det er svært at forestille sig, så er der stadig en chance for, at du skal ansættes af en, har levet i en tid før internettet. Før YouTube. Før man kunne finde al information inden for tre minutter. Før AI kunne skabe et billede, der ville kræve år at kunne lære at skabe selv.

Jeg forstår godt, at det kan være træls ad helvede til at skulle høre om tiden før internettet fra gamle nisser som mig. Jeg ved, at min niece på 10 er træt af at høre om tiden før internettet fra sin far. 

Men forestil dig en verden, hvor du skal svare på spørgsmål, og du ikke havde internettet at søge information i. Dem, der fik den bedste information, var dem, der kunne løbe hurtigst ned på biblioteket og få fat i de begrænsede antal bøger om emnet først. 

Og så skulle du også skrive dit svar på papir med en kuglepen eller blyant. Det er ikke 100 år siden, det var sådan, men blot 20-25 år siden .

Det er blevet nemmere, og det er nemmere at se, når man kan se, hvordan det var før

Dem, der ansætter dig, forventer mere af dig end årgangene før, fordi det at studere og kunne forstå noget akademisk samt finde frem til den rette information online, såvel som at få noget forklaret online er både muligt og meget nemmere i dag og de seneste år, end det var før i tiden.

I dag kan man finde YouTube-videoer om nærmest alt. Man har let adgang til at få forklaret et akademisk spørgsmål af højt kvalificerede eksperter. Det er et  vanvittig effektivt værktøj at have, som flere af dine undervisere ikke havde. 

Din uddannelse tager ikke højde for, at du kan finde al viden på din smartphone

Der er en træghed i uddannelsessystemet, der endnu ikke rigtig matcher den nye virkelighed med let adgang til viden. De undervisere og studieplanlæggere, der voksede op uden internet, og som stædigt holder fast i værdien af paratviden – lidt ligesom det med, at det var sværere at lave god musik før i tiden –, holder også fast i udenadslære af unødvendig viden. Viden, du i dag ikke behøver at bære rundt på. I dag er det vigtigere at vide, hvor og hvordan man finder og bruger den viden, man mangler. 

Citatet “Never memorize something you could look up,” tilskrives Einstein. Men ham virker det ikke til, at universiteterne har lyttet til.

Napoleon Hill, forfatter til en af de mest berømte og bedstsælgende selvhjælpsbøger, skrev for 100 år siden: “Any man is educated who knows where to get knowledge when he needs it, and how to organize that knowledge into definite plans of action.

Det tager udgangspunkt i en afhøring af ingen ringere end Henry Ford, der lagde sag an mod en avis i Chicago, fordi de havde kaldt ham en “ignorant pacifist”, og som under retssagen blev udsat for meget detaljerede spørgsmål, som han ikke kunne svare på. Ford svarede til sidst:

If I should really WANT to answer the foolish question you have just asked, or any of the other questions you have been asking me, let me remind you that I have a row of electric push-buttons on my desk, and by pushing the right button, I can summon to my aid men who can answer ANY question I desire to ask concerning the business to which I am devoting most of my efforts. Now, will you kindly tell me, WHY I should clutter up my mind with general knowledge for the purpose of being able to answer questions, when I have men around me who can supply any knowledge I require?

Du kan erstatte “a row of electric push-buttons on my desk” med din smartphone og internettet.

Nemmere adgang til viden har devalueret værdien af dine karakterer

Med utallige undervisere til rådighed 24-7 er det ikke underligt, at det er blevet nemmere at få lært, hvad det kræver for at få topkarakterer. 

Jeg siger ikke, at det er nemt at være studerende. Jeg siger, at det er blevet nemmere at få topkarakterer, på samme måde som det er blevet nemmere at lave en sang, der kan blive et hit, fordi der er langt flere hjælpemidler.

Det kan synes uretfærdigt, at et højt karaktersnit ikke længere har samme værdi på arbejdsmarkedet. De må også være irriterende, at dit studie potentielt er planlagt af en generation, der endnu ikke helt har omstillet sig til den nye virkelighed på arbejdsmarkedet, hvor det er vigtigere at vide, hvor man finder viden, end at kunne fremvise høje karakterer for sin udenadslære. 

Den gode nyhed er, at når du ved det, er du langt bedre stillet til at tage hånd om din uddannelse og skabe dig de bedste muligheder for at bygge bro mellem studiet og din fremtidige karriere.

For yderligere læsning

For mere læsning om Henry Ford og den manglende nødvendighed af at kunne huske alting kan jeg både anbefale bogen Think and Grow Rich af Napoleon Hill (et absolut must at læse den mindst en gang i løbet af dit studie) og denne artikel: 

Ignorance is not know everything