Hurtig afsløring: Det bedste job afhænger af, hvad du vil efter studiet. Men principperne i, hvad et studiejob skal give dig, er det samme. Det gælder uanset, hvilken akademisk linje du læser. Læs videre og forstå hvorfor.
Et relevant studiejob bestemmer kvaliteten af dit første job efter studiet. Desuden spiller det en vigtig rolle, hvor hurtigt du får studiejobbet. På baggrund af dette er dine valg af studiejobs derfor fundamentet for en god start efter studiet – ikke dit gennemsnit.
Som jeg ser det, er der to typer studiejobs.
Der er studiejobs, der betaler regninger og fungerer som et godt afbræk fra studiet. I disse studiejobs kan hjernen kobles lidt fra. Dog har disse studiejobs ikke en nævneværdig vægt på dit CV.
Derudover er der studiejobs, der også betaler regninger og er et godt afbræk fra studiet, fordi du skal tænke på en anderledes måde. I disse studiejobs er den akademiske tankegang væk. Den akademiske tankegang er i stedet erstattet af en: kunden først, løsningsorienteret og “get shit done” tankegang. Disse jobs kan være altafgørende for, om du får et job, når du er færdig med din uddannelse.
I første kategori af studiejobs finder vi primært jobs som tjener, bartender, livredder, tankpasser, lærervikar, kassemedarbejder og rengøringsassistent. Disse jobs er fine at have i starten af studiet, hvor du vænner dig til at læse på universitetet. Dog er disse jobs dødvægt på dit CV og din kalender, jo længere du er med studiet. Denne type af job reducerer den tid, som du bør bruge på mere givende aktiviteter, heriblandt et relevant studiejob. Du er en akademiker, og derfor bør du gøre noget, der passer til din rolle. Du kan sammenligne det med en mekaniker. Du vil formentlig synes, at det er fjollet at se en mekaniker pudse ruden på en bil frem for at ordne bilens motor.
Den anden kategori af studiejobs er jobs, hvor du er i berøring med arbejdsopgaver, der tvinger dig til at være løsningsorienteret frem for at tænke akademisk. Dette er et job, der kan være relevant for dig at snakke om til en jobsamtale.
Det er denne type af job, du skal have – gerne det meste af din studietid. Det optimale er, at det allerede er efter første år af dit studie. Det magiske ord for det bedste studiejob er ordet relevant i forhold til din ønskede karrierestart.
Hvis du er enig i denne tankegang, skal vi først og fremmest have afklaret, hvad et relevant studiejob er for dig. Du kan sammenligne det med at blive tilbudt at spise på en restaurant, hvor du kan få din livret. Før du kan vælge en restaurant, bliver du nødt til at afklare, hvad din livret er.
HVAD ER DET BEDSTE STUDIEJOB?
Hvis du tænker over det, er svaret ligetil. Et studiejob skal give dig, hvad du har brug for, således du kan øge chancerne for at få et fuldtidsjob efter studiet, som du er glad for. Gerne, men ikke nødvendigvis, i den samme virksomhed, så du går direkte fra studiejob til fuldtidsjob.
Studiejobbet skal være et job, der tillader, at du udvikler dig i den karriereretning, som du ønsker et fuldtidsjob i. Et studiejob skal vise en fremtidig arbejdsgiver, hvilken vej du ønsker at gå.
Det rette spørgsmål, som du skal stille dig selv, er ikke: hvilket studiejob er det bedste? Du skal derimod spørge dig selv: hvad vil du gerne have ud af dit studiejob, således du kan få det job, som du ønsker?
Når du kigger efter et studiejob, skal det imødekomme nogle krav. I nedenstående er de spørgsmål, du skal stille dig selv:
Vil du arbejde i denne branche?
Er arbejdsopgaverne af en type, hvor du kan bede om at få en anbefaling for din arbejdsindsats og dine konkrete resultater?
Kan du opbygge et netværk, der bidrager til din karrierestart?
Giver studiejobbet dig indblik og konkrete kompetencer, som du kan bruge i en lignende fuldtidsstilling?
Giver studiejobbet dig erhvervserfaring med at arbejde i en virksomhed, der minder om den type, som du gerne vil arbejde i fremadrettet?
Her tænker jeg for eksempel i forhold til en offentlig organisation kontra en privat virksomhed.
Heldigvis er flere af ovenstående krav overlappende. De krydser flere punkter af på samme tid.
PRIORITER RELEVANT ERHVERVSERFARING EFTER FØRSTE ÅR PÅ STUDIET
Du skal prioritere erhvervserfaring lige så højt som dit gennemsnit allerede efter dit første år på studiet. Hvorfor så tidligt? Og hvorfor ikke tidligere?
Du skal starte tidligt, fordi det tager tid at finde et relevant studiejob. Det tager længere tid, end de fleste tror.
Som studerende tager det mere end to år at få to års erfaring. Derudover kan du risikere, at dit første relevante studiejob er en ommer af adskillige årsager. Dette kan være chefen, kollegerne, opgaverne eller det hele kombineret. Du kan hverken forudse fordele eller ulemper, hvorfor det er vigtigt, at du starter tidligt. Ved at starte tidligt har du muligheden for at finde noget andet, hvis det ikke føles rigtigt.
Det er godt for dit CV, hvis du har arbejdet forskellige steder. Det viser, at du har prøvet og afklaret, hvad du vil. Men du bør ikke starte for tidligt med at jagte et relevant studiejob. Du skal trods alt have noget akademisk viden fra dit studie inden, at du kan tillade dig at sige, at du er kvalificeret til et akademisk arbejde. Du kan dog sagtens tillade dig at tage et mindre glamourøst studiejob først. Faktisk vil jeg anbefale dig at gøre det.
HVORFOR DU SKAL VÆLGE ET JOB I KASSEN, SOM OPVASKER ELLER LIGNENDE DET FØRSTE ÅR
Jo længere du er i dit studie, desto mere relevant skal dit studiejob være i forhold til, hvor du vil starte dit første job.
Dog vil jeg anbefale dig at tage et job som kasseekspedient, hvis du lige er begyndt på studiet – især hvis du aldrig har siddet ved kassen før. Du vil have godt af det. Seriøst!
Jeg har selv siddet ved kassen i et af de større supermarkeder. Jeg kan derfor dele min erfaring og mine synspunkter. Det er kedeligt, hårdt for ryggen og til tider ualmindeligt utaknemmeligt.
Men et job ved kassen er også et af de mest indsigtsrige jobs, du kan få. Overrasket? Den primære årsag er, at du i resten af dit liv er i kontakt med kasseekspedienter – Medmindre fremtidens betalinger i supermarkeder for eksempel bliver automatiseret. Dog lærer du tre vigtige ting, når du arbejder som kasseekspedient.
- Du får langt større respekt, forståelse og medfølelse for kasseekspedienter. Du lærer værdien af at smile og ønske kasseekspedienten en god dag, inden vedkommende gør det på automatik. Det er en god adfærd, som gør en forskel. Bare husk at være oprigtig og få øjenkontakt.
- Du lærer at slappe af og tælle til 10, når du som kunde står i en kø, hvor en kasseekspedient for eksempel har svært ved at skifte bonrullen. Det kan også være, at kasseekspedienten har en vare, der går ind til en forkert pris. Dette er ikke kasseekspedientens skyld, så det nytter ikke noget at hidse sig op eller tale grimt til vedkommende. Det er dig, der er en klovn, hvis du hidser dig op over det. Så lad være med det. Og den tolerance du opbygger, kan du tage med dig.
Nu kommer det sidste, men også vigtigste og ofte oversete punkt i debatten om, hvorvidt akademikere og nyuddannede skal tage et job ved kassen.
- Du lærer, at det ikke er et job, hvor du bringer mest mulig værdi i forhold til, hvad du bør arbejde med. Vi kan tage eksemplet med, at du i Danmark kan blive kørt af en taxachauffør, der er uddannet ingeniør fra et andet land. Jeg synes, at det er frustrerende at tænke på, at der er dygtige og højtuddannede personer, der kører taxa. Dette er ikke på grund af erhvervet som taxachauffør, men det er på baggrund af, at det ikke er det job, som de er uddannet til at udføre – uanset hvor godt de gør det. Det er heller ikke den jobfunktion, hvor de gavner samfundet mest.
Jeg vil gerne have dig til at tænke på et studiejob i kassen som en fremragende måde at optimere dine jobmuligheder.
Du bør føle dig skyldig, hvis du sent i studiet tager et job med en jobfunktion, hvor du bringer mindre værdi, end du er i stand til i et relevant studiejob. Dette er ikke med henblik på, at du er for god til at sidde ved kassen, være opvasker eller arbejde på et lager – tre jobs jeg selv har haft. Årsagen er derimod, at du risikerer at øge chancen for, at du får et fuldtidsjob efter studiet, hvor du ikke føler, at du bidrager med så meget, som du kan, fordi har siddet i et job, hvor du ikke føler, du kun udvise dit fulde potentiale.
Derfor er den første huskeregel:
“Dit studiejob skal stige i relevans i løbet af din studietid”
Dette er det bedste, som du kan gøre for at sikre, at du som nyuddannet lander i et job, hvor du føler, at du hører til – både fagligt og indholdsmæssigt.
LÆS FORTSÆTTELSEN HER