Hvis du ikke forbereder sig på din karrierestart, bliver du som en skakspiller, der kun ser ét træk frem og alligevel bliver overrasket over, at du ikke vandt spillet.

 – CHRISTIAN JESPERSEN

Hvad gør man, når man pludselig skal gå fra at være studerende til arbejdstager?

Man kan føle sig som en rejsende, der er nået frem til første destination, men forvildet står i en storbylufthavn med for mange muligheder og manglende indsigt i, hvor man kan få opholdstilladelse.

Langtidsledige akademikere, som ikke er lykkedes med at finde et job efter studiet, giver udtryk for, at de er blevet frataget den identitet som nyuddannede, som ellers føltes som et kæmpe boost.

Hvorfor? Fordi de ikke kan bruge deres uddannelse til at få et job. Den akademiske titel, de stolt bar på universitetet og så frem til at vise til erhvervslivet, har for mange vist sig at være lige så brugbar som en fremmed valuta i et storcenter.

Da de var studerende, havde de trods alt en identitet – som studerende – og da de havde gjort studiet færdigt, bar de den nye identitet som dimittend som en strålende kulmination på det arbejde, de havde lagt i studiet. Der var noget at være stolt af.

Bryd ud af studieidentiteten

Men som jeg ser det, er det netop den fastholden i en identitet som studerende gennem hele universitetstiden, der er problemet.

Bøger om at blive den bedste studerende, kogebøger for fattigrøve, fokus på studierabatter og andet er kun med til at holde studerende fast i en forståelse af sig selv som studerende. Og det koster på den forberedelse, man skal i gang med inden springet ud i en arbejdskarriere.

Hvis man har brugt hele sin uddannelse på at perfektionere det at studere cementerer man også sin identitet som studerende, og så er det klart, at man føler sig identitetsløs, når man træder ud af studielivet.

Låst fast i studierollen

Du kan tage løven ud af junglen ……  men du kan ikke tage junglen ud af løven. Og skal man ud af junglen, er det helt afgørende for ens succes, at man er forberedt på livet udenfor.

For modsat løven i junglen så skal de studerende ud af universitetet. De skal udvikle sig og gøres klar til deres karrierestart. Og det skal ikke ske, i det øjeblik de har modtaget en bestået karakter for deres speciale. Det skal ske lang tid før – om end gradvist. Og derfor er det et problem, når universiteter prøver at hamre ideologien fast om, at man skal være fuldtidsstuderende, når man går på universitetet.

Hvornår skal man begynde at forberede sig på sin karrierestart?

Transformationen fra studerende til arbejdstager sker ikke af sig selv, og jeg mener, at man bør begynde at udklække sig til at blive en kandidat til det rette job allerede fra andet semester for at undgå, at man låser sig fast i rollen som studerende.

Hvornår bør man begynde at tænke på sin karriere

Identitetslåst med de bedste intentioner

Hvad man opdager, når man er færdiguddannet, og ikke føler sig klar eller afklaret til sit første job, er, at man ikke har tænkt som andet end en studerende.

Fokus har været pensum, karakterer og studielivet. Kort sagt, du har været identitetslåst – sikkert af eget valg og vilje, fordi du gerne ville gøre det så godt på studiet, som muligt. Du har derfor kun betragtet dig selv som flittig studerende og troet, at den profil gjorde dig attraktiv ude på arbejdsmarkedet.

Men undersøgelser viser, at der kun er få arbejdsgivere (2 % ifølge seneste måling), der vil ansætte dimittender, der primært har fokuseret på en identitet som studerende (måske endda topstuderende), men ikke gjort sig selv nogle overvejelser, hvad det betyder eller kræver at være arbejdstager.

Det er som en tryghedsnarkoman, der finder ud af, at vedkommende er vanvittig dygtig til at svømme. Øver, øver, øver i bassinet. Vedkommende stiller op i et Iron Man, og bliver overrasket over, at de egenskaber der kom fra svømmetræningen ikke kan overføres en til en til at cykle 180 km eller løbe et maraton.

Du er mere end dit studie, din uddannelse og dit gennemsnit, og du skal være mere end dit studie, din uddannelse og dit gennemsnit. Og det skal være tydeligt for en arbejdsgiver.

Hvordan du viser det, kan du lære i Studiebooster og Brandingbooster

Er det med vilje, at denne rubrik har et andet format end de andre mellemrubrikker? Skal den have et andet niveau?