“Every time I have been arrogant, I have lost money. Because when I’m arrogant, I truly believe that what I don’t know is not important.”
– ROBERT KIYOSAKI, forfatter til Rich Dad, Poor Dad
Der er ikke noget, der skaber klarhed om egen uvidenhed som at blive ved med at lære, for så indser man, hvor meget, man ikke ved noget som helst om.
Jo før du indser, hvor meget du ikke ved, jo bedre
Den største fordel, man har som færdiguddannet, som man ikke har, mens man studerer, er indsigten i, hvor uvidende man stadig er, selvom man har et diplom på en uddannelse.
Jeg har med tiden betragtet min indsigt i min uvidenhed fra at være en ulempe til en kæmpe fordel. Det er trods alt bedre at vide, at man mangler viden, men at det er tilgængeligt, end at rende rundt i uvidenhed om egen uvidenhed.
Mere viden gav mig bedre indsigt i, hvor meget jeg ikke vidste, jeg ikke vidste
I månederne efter jeg havde afsluttet min uddannelse, opdagede jeg, at jeg stadig var uvidende om næsten alt. Der var vitterlig skrevet millioner af bøger om emner, jeg er totalt uvidende om eksisterede.
Bøgerne var naturligvis ikke skrevet således at de skrev: Du, Christian Jespersen, ved ikke at kvantemekanik (eller kvantefysik) er en gren af fysikken, som beskæftiger sig med stofs egenskaber på atomart og subatomart niveau. Men nu ved du dét. Også selvom du ikke forstår det.
Men jeg oplevede også, at det er sværere at vælge, hvilken bog man skal læse, end hvilken film man skal se. En bog kræver trods alt en større investering rent tidsmæssigt såvel som mentalt, men kan til gengæld også starte en bølge af inspiration.
Og det er det, der skal til – gode læsevaner. For jeg er overbevist om, at før man får opbygget gode læsevaner og en lyst til at hele tiden læse og lære, så er man i bund og grund uvidende om sin uvidenhed.
Hvor meget skal man læse, før man ved mere om sig selv?
Det vigtige er, at du læser nok til at krydse den grænse, hvor du erkender din egen uvidenhed og anerkender behovet for at læse bøger ud over dit pensum; for at forstå et emne optimalt.
Og ligesom man skal omstille sig for at komme i gang med at træne nede i centeret – og opleve, hvor meget bedre man får det, – skal hjernen også trænes til at læse mere.
Problemet er, at de bøger, du skal læse på studiet, tilhører en genre, der kan være demotiverende at dykke ned i. Tekstbøger er generelt tæskekedelige. Derfor anbefaler jeg, at du går i gang med at læse selvudviklingsbøger.
Primært fordi du hører en sige de ting til dig, du har brug for at høre. Bøger er fremragende coaches og hjælper dig med at tænke positivt og opportunistisk. Og hvis du ikke magter at læse mere, så lyt til dem. Det vigtige er, at du oplever, at det giver et positivt boost at lytte til en, der kan dele sin erfaring inden for et felt, hvor ekspertise kræver tid at opnå. Og hvor du kan få 10-20 års erfaring kondenseret ned til 10 timer eller 250 sider.
Ikke selvhjælpsbog, men selvudviklingsbog
Der er sgu ikke noget mindre inspirerende, når man sidder sammen med vennerne, at fortælle, at man ikke så det sidste afsnit af den seneste populære TV-serie, fordi man læste en selvhjælpsbog.
Det første trick er at lade være med at tænke på dem som selvhjælpsbøger, men i stedet som selvudviklingsbøger.
Det er ikke andet end dit syn på bøgerne, du skal ændre.
Hvis Apple halverede prisen på alle deres produkter og kun solgte dem i Netto – uden ellers at ændre på produkterne – ville salget kollapse, fordi dit og alle andre potentielle Applekunder ville ændre deres syn på Apple og tillægge produktet mindre værdi og vise det mindre interesse.
Det andet trick er at læse de bøger, som personer, du ser op til, anbefaler. Hvis du allerede har stor respekt for personen, er du automatisk mere positivt indstillet over for vedkommendes forslag.
Du køber ikke en bog efter at have læst en anmeldelse af Principles, en selvhjælpsbog af Ray Dalio, da du sad tandlægens venteværelse, selvom den fik fire ud af fem grydelapper af Agnete Iversen i Familie Journalen.
Men du vil sikkert gerne læse selvudviklingsbogen Principles af Ray Dalio, som Bill Gates, Anna Huffington og Tony Robbins mener, er en af de vigtigste bøger, de har læst igennem tiderne – set i en artikel i Weekendavisen om bøger, der inspirerer milliardærer.
Personligheder, der har opnået vanvittig succes, prioriterer at læse, fordi de ved, at de stadig kan lære og udvikle sig – de erkender, at de stadig er uvidende. Det er en god ting og ikke noget at være hverken flov eller irriteret over.
Det gælder bare om at komme i gang!