26 Økonomiske Tips til Studerende, Der Kan Bruges Hele Livet (undtagen dem om at købe billigere studiebøger til studierabat.  Det skal du ikke købe efter studiet. Det vil være fjollet.

 1. Budgetlægning er nøglen: Start med at oprette et realistisk budget og hold dig til det. Prioriter dine udgifter og identificer områder, hvor du kan skære ned.
  Tænk på alle dine områder, hvor du godt ved, at du bruger for mange penge. Prøv blot at reducere det med én.
  Én streaming service mindre. En dag, hvor du normalt køber kaffe, lader du være.
  Du kan også bruge 10 minutter-reglen fra Nir Eyal, hvor du venter 10 minutter med at handle på en impuls-følelse. Oftest vil følelsen for at købe være forsvundet eller glemt.
 2. Brug studierabatter: Udnyt studierabatter på bøger, software, og andre nødvendigheder. Mange virksomheder og tjenester tilbyder betydelige studie rabat til studerende. Og dem der ikke reklamerer med det, kan du altid spørge. De er interesserede i at få dig som kunde, og tjener stadig penge på dit studie-køb.
 3. Husk, at det ikke er forbudt at spørge om en lavere pris i de fleste butikker. Jeg har fået handsker, musik, TV og tøj til en lavere pris, samt også undgå at betale bankgebyrer. Det eneste jeg gjorde var at spørge..

  En af mine venner fortalte mig, at Elgigantens system, på alle deres produkter, ståren pris, ekspedienterne kan gå ned til, som er deres smertegrænse, hvis man spørger om en lavere pris. De har altså sat det i system, når der endelig kommer nogle og prøver at prutte om prisen. Om det stadig er sådan, ved jeg ikke. Men det er værd at prøve.
 4. Køb brugte bøger: Spar penge ved at købe brugte bøger eller overvej digitale udgaver. Dette reducerer omkostningerne ved studiematerialer betydeligt.
 5. Undersøg boligmuligheder: Find overkommelige boligmuligheder, og overvej at dele din lejlighed med andre studerende for at dele omkostningerne. Du hjælper og medstuderende i bolignød. Det er temmelig træls at være boligløs og studerende på samme tid.
 6. Tag cyklen og invester i at den altid virker. 1.000 kr. på vedligeholdelse af din cykel er en god investering i forhold til at pludselig skulle betale for offentlig transport.
 7. Lav mad derhjemme, og gerne i større portioner, så du har til flere dage. Sørg for at have i fryseren.
  Vi vælger take-away, når vi ikke gider at lave mad – ikke fordi vi ikke vil spise vores eget mad. Så sørg enten for at allerede have lavet maden dagen inden, eller lær at lave 20 nemme og lækre retter med ingredienser, du altid har i køkkenet.
 8. Udnyt universitetets ressourcer: Udnyt biblioteker, computerlab og andre universitetsressourcer i stedet for at bruge penge på eksterne tjenester.
  Filmstriben og DR.tv og Pluto.tv har mange gratis film. Hvis du ikke synes, der er nok, så bør du spørge dig selv, om du ser for meget TV?!
 9. Undersøg forsikringsmuligheder og lad være med at vælge nogle af dem. Chancen for at din bolig brænder ned, får vandskade eller indbrud er absolut minimal. Du er som studerende ikke en tyvene går efter.
  Uforsvarligt? Måske. Men hvor mange studerende kender du, der har haft brug for deres boligforsikring.
  Tandforsikring og ulykkesforsikring – det skal du til gengæld have.
  Studie Rabat
 10. Undersøg alle de steder, hvor du er medlem, om du kan få en gave, for at skaffe flere medlemmer. Tilbyd at I deler din gevinst 50/50 % og gå i gang med at hverve kunder.
  Hvis det er oplevelsesgavekort, kan du skaffe nok biografture til hele året på et par timers arbejde. 
 11. Deltag i gratis arrangementer: Mange universiteter og lokalsamfund afholder gratis arrangementer. Udnyt disse muligheder for at møde mennesker, uden at betale for at være en del af det.
 12. Invester i en mikrobølgeovn, og lav mad til flere dage. Det er billigere, og afholder dig fra at spise ude eller bestille mad. Ikke for evigt, men blot en gang imellem.
 13. Undgå gæld: Brug kun kreditkort ansvarligt og undgå at pådrage dig unødvendig gæld. Betal regninger til tiden for at undgå gebyrer. Dette er mest for at opbygge en vane, så du undgår gæld “som voksen”.
 14. Benyt genbrugsmarkedet: Møbler fra IKEA, Jysk og lignende er der tusindvis af folk, der har købt, skiftet mening og sat til salg igen. Udnyt at alle mennesker stort set har behov for de samme basisting, og på et tidspunkt sig ønsker noget nyt. 
 15. Invester i en dyr drikkedunk. Dvs. godt 100 kr. Den vil koste hvad 5-10 flasker vand på studiet koster, og kan have tjent sig selv hjem på ingen tid. Plus, du vil være mere villig til at bruge den, og derfor også få en bedre væskebalance.
  Studierabatter
 16. Skriv ned, hvad du har brug for eller kunne tænke. Skriv ned, hvad det koster i dag. Du skal ikke være en tilbudsjæger, men blot have i baghovedet, hvad ting dy har brug for koster, så når du ser det på tilbud, kan du vurdere, om du bør købe det nu eller vente til næste tilbud. (Overvej at bruge 10 minutters reglen som nævnt i punkt 1).
 17. Brug gratis software: Undersøg gratis alternativer til software og apps, før du køber betalte versioner. Windows Office kan lige omkring 1.000 ting, du ikke har brug for, som Googles værktøjer gør lige så godt. 
 18. Reparation i stedet for at erstatte: Hvis det er muligt, reparer de defekte genstande i stedet for at købe nye. Dette gælder især for elektronik og apparater, samt sko og jakker. Ikke printere. Det kan ikke betale sig.
 19. Sæt penge til side: Opret en opsparingskonto og sæt regelmæssigt penge til side, selvom det kun er en lille mængde. Det akkumuleres over tid. Det er et mit vigtigste råd, som jeg ville have gjort, hvis jeg tog min uddannelse forfra
 20. Brug studierabat på teknologi: Udnyt studie rabat på computere, software og andet teknologisk udstyr. Men lad det ikke være en undskyldning for at købe noget, du ikke har brug for.
 21. Spis hjemme hos dine forældre oftere end du gør. Du sparer penge, gør dem glade, og du vil sætte pris på, at du gjorde det mere, end du gør. Og de ved godt, at chancen for at du kommer på besøg, stiger i takt med hvornår du sidst har fået SU.

   

  Sparetips til studerende

 22. Skal du have ny en ny telefon. Køb en brugt telefon, der er to modeller tidligere. Oftest er det ikke følelsen af at have en ny, du har, men at du blot vil have noget anderledes. “Nyt” og “anderledes” er ikke det samme, og koster langt fra det samme, og dækker det samme behov.
 23. Brug bibliotekets ressourcer: Udnyt bibliotekets bøger, tidsskrifter og online ressourcer i stedet for at købe materialer.
  Pressreader er tilgængelig på mange biblioteker. På Københavns Bibliotek kan du eksempelvis læse Børsen gratis med dette link: https://www-pressreader-com.bib101.bibbaser.dk/newspapers/n/borsen
 24. Overvej genbrugsmode: Køb tøj fra genbrugsbutikker. Udnyt at verden er fyldt med folk, der køber for meget, og samtidig er bedre til at genbruge. Husk på, det ikke altid er first-movers, der høster den største gevinst.
  Og hvis du har flair for det, så sælg det online til en højere pris, end du selv gav.
 25. Udnyt lokale fordele: Find lokale studie rabatter og fordele for studerende, der tilbydes af virksomheder og tjenester i dit område. Og hvis de ikke reklamerer for det, eller har nogen, så spørg om du kan få studierabat.
 26. Og det sidste, som ikke er et spareråd, men i stedet et skift over til næste råd: Lær at tjene flere penge. Uanset, hvad for et studiejob du har, så led efter muligheder for at gøre noget ekstra mod at blive betalt ekstra. Arbejder du i en offentlig institution, kan du til gengæld godt glemme at lave sporadisk lønforhandling.

Oversigt over steder, der er samlet studierabat tilbud

Jeg kunne selv lave en liste, men i stedet har jeg fundet de fem sider, hvor jeg kunne finde flest studierabatter. 

Hvis du kender bedre sider med flere og anderledes studierabatter, så send dem gerne, så skal jeg nok tilføje dem (og skrive dit navn på som tak).

En bedre ting end at lede efter måder, hvorpå du kan spare penge, er at finde ud af, hvordan du kan tjene flere penge. 

I stedet for at bruge et par timer for at lede efter en 500 kr. rabat kupon til et produkt, hvorfor så ikke finde ud af, hvordan du kan tjene flere penge? Plus også, der er en universel rabatkode, der altid løber, og som altid vil være den billigste løsning. At købe noget brugt. Og den endnu billigere løsning: at lade være med at købe noget.

Yes, man lyder som en trist gammel historielærer. Jeg ved blot, at havde jeg sparet 15.000 for 15 år siden, og investeret det i det jeg gjorde, nemlig Pandora, Vestas og Microsoft, ville jeg have tjent penge 10-15 gange tilbage for et par år siden. Og det vigtige er, jeg aner ikke, hvad jeg brugte de 15.000 kr. til.

Du kan også sikre dig en høj startløn

Du kan prøve at spare 1.000 kr. om måneden, mens du studerer, eller du kan køre dig selv i en position, så du kan få en startløn, der er langt højere end normen.

For at gøre, skal du overtale din kommende chef om at gøre det. Og det gør du bedst vil at overbevise dem om, at du kan bringe mere værdi ind i firmaet, end de andre, som søger samme job.

Hvordan du sikrer dig en højere startløn, lærer du samlet som helhed i de tre Karrierestart booster bøger.

Start med Studiebooster, hvis du er i tvlvl.

Bøgerne kan købes hos Saxo og lånes på bibliotekerne.

Karrierebooster trilogi
saxo logo transparent med slogan
bibliotek.dklogo